Skip to main content

Les noves tecnologies digitals fan que les impremtes gestionin millor els treballs, siguin més precises i productives i ofereixin preus més baixos als clients. Des de la impressió i el tall fins a l’embalatge i l’enviament, en les últimes dècades, la tecnologia ha permès importants avanços en l’automatització i la millora d’aquests processos.

Per comprendre millor com funcionen aquestes innovacions, seguim el procés d’alguns encàrrecs de productes realitzats en Pixartprinting: des del moment en el qual s’imprimeixen fins al moment en el qual deixen la impremta per dirigir-se a la teva casa!

La impressió digital

Es comença des d’aquí: des de la impressió digital! Ja expliquem en un article (de manera molt senzilla) les diferències entre la impressió offset i la digital: la impressió digital està madurant cada vegada més gràcies, entre altres coses, a les tecnologies heretades de la impressió offset.

Els avantatges de la tecnologia digital són tradicionalment els baixos costos de la seva engegada i la possibilitat d’imprimir de manera convenient fins i tot solament una còpia —o una altra quantitat molt reduïda— d’un producte gràfic. Això fa que la tecnologia digital sigui molt convenient per imprimir revistes i enquadernacions en rústica —com a llibres o catàlegs— que no necessiten grans tiratges. Pel mateix motiu, la tecnologia digital també ha obert el camí a la impressió a petició expressa o «on-*demand», és a dir, es pot imprimir una còpia d’un llibre sol quan s’hagi venut.

Com ja expliquem en el nostre article sobre el tema, una de les tecnologies més usades a nivell d’impremta industrial —i també en Pixartprinting— és la impressió digital HP Indigo: un tipus d’impressió que es pot definir com a offset digital i que té els típics avantatges de la digital juntament amb una qualitat d’impressió òptima (tant que solament un ull expert podria apreciar la diferència entre aquesta i una impressió tradicional en offset).

Fabricació de nova generació

Per fabricar un llibre amb enquadernació fresada (si no saps el que és, aquí t’ho expliquem breument), normalment calia realitzar diversos passos en altres màquines.

Les fulles sortien de la impressora digital i es retallaven. Després, s’agrupaven i fresaven pel costat del plec: d’aquesta forma es feia més irregular el llom perquè la cua que els uniria després a la coberta pogués penetrar més fàcilment en el material i, per tant, resistir més temps.

No obstant això, des de fa diversos mesos, en Pixartprinting utilitzem una nova tecnologia per a la realització de l’enquadernació fresada: ens referim a les màquines creades per l’empresa piemontesa Tecnau. En el costat de les fulles impreses, s’aplica un codi Datamatrix —una espècie de codi QR— que conté tota la informació del producte imprès que s’hagi de realitzar. El codi és llegit per la màquina de Tecnau, que d’aquesta forma curta, recull, maduixa i encola les fulles a la coberta segons la informació que li comunica la matriu.

Així, l’enquadernació s’executa de manera automàtica, sense passar d’una màquina a una altra i sense haver de tornar a configurar cada vegada els paràmetres de les diferents màquines. També en aquest cas la productivitat augmenta i els errors disminueixen!

Enviament: mans… robot a l’obra!

Ara que els teus productes impresos estan llests i empaquetats… solament queda enviar-los!
També en aquest moment crític, la digitalització i les noves tecnologies ajuden a Pixartprinting a millorar la productivitat i la qualitat.

Va haver-hi un temps en el qual les etiquetes amb les adreces es posaven a mà en els paquets i palés. Sobra dir que el problema més freqüent era el canvi accidental de paquets, és a dir, la mercaderia, simplement, no arribava on havia d’arribar. En canvi, ara el sistema és molt més avançat: el producte acabat i empaquetat pansa per un corró, on un sistema automàtic produeix i aplica una etiqueta amb un codi que també és llegible per a les màquines.

El producte arriba després als peus d’uns braços robotitzats que «llegeixen» les etiquetes i posen el paquet en el palé correcte. Un algorisme els ajuda a col·locar el major nombre possible de paquets analitzant les millors combinacions d’encaixat entre les diferents grandàries i les prioritats d’enviament.

Quan el palé aconsegueix l’altura d’1,40 m, un empleat ho porta a la zona de càrrega. I així és com el producte imprès ja està llest per partir a la seva destinació!

Deixa una resposta