Skip to main content

Quan estàs creant un treball de disseny gràfic, sense ser conscient, uses almenys alguns dels principis bàsics del disseny. Existeixen punts de vista lleugerament diferents sobre quants són exactament els principis, però sovint es redueixen pràcticament als mateixos, solament que explicats de diferents formes. Val la pena que coneguis els principis del disseny, fins i tot encara que portis ja un temps dissenyant. Els pots usar com una llista mental de comprovació per assegurar-te que el teu disseny funciona bé.

1. Equilibri/Alineació

Quan col·loques elements en una pàgina, has d’assegurar-te que existeix un equilibri entre aquests elements. Però, ull: equilibri no significa avorrit. Per exemple, es pot aconseguir l’equilibri amb un senzill disseny centrat, com una fotografia amb un text i un logotip centrats a baix, però pot semblar insuls (tret que la foto sigui impressionant). En canvi, un disseny asimètric pot quedar millor.

Pensa en quan eres petit/a i anaves al parc amb els teus pares: quan et pujaves al balancí, el que pesava més havia d’asseure’s més a prop del centre per a compensar els pesos de tots. Doncs el mateix passa amb el disseny gràfic. Un element gràfic més gran pot equilibrar-se amb un altre més petit o amb un bloc de text amb la col·locació correcta.

També cal tenir en compte l’efecte que el color pot tenir en el sentit de l’equilibri. Un quadrat petit de color vermell brillant pot semblar tan pesat com un gris clar molt més gran. Així que, quan estiguis treballant en un disseny i tinguis problemes per trobar l’equilibri, prova a canviar l’escala d’intensitat d’alguns dels elements gràfics.

Per a una forma més inusual d’equilibrar el teu disseny, també pots organitzar els elements radialment. Per exemple, si tens una sèrie de fotografies i textos, els pots dispersar al voltant d’un punt central.

Les quadrícules i les regles són una gran ajuda per crear equilibri dins d’un disseny. Si crees una quadrícula amb múltiples columnes, sempre pots assegurar-te que cadascun dels elements del disseny estiguin alineats amb ella. Per descomptat, també pots sortir-te de la quadrícula a posta si el que vols és crear un sentit de confusió o inquietud.

Si et costa aconseguir un equilibri en el disseny, prova a deixar-ho una estona i tornar a fer-li un cop d’ull després amb la vista descansada, o dóna-li la volta a la fulla i mira a veure si això t’ajuda a trobar el motiu del desequilibri. Si això no funciona, mostra-li el teu disseny a algú, fins i tot a algú que no sigui dissenyador. De vegades, aquesta persona pot ser capaç d’assenyalar el problema o fer un suggeriment.

2. Unitat/Harmonia

Quan treballes en un disseny, has d’assegurar-te que els elements d’aquest disseny es vegin com a part del mateix treball. Així que cada part del disseny deu, d’alguna manera, estar relacionada amb la resta, ja sigui a través del color, l’estil o la proximitat.

I, en un món perfecte, quan el client et facilita fotografies, totes tindran el mateix estil o aspecte. Però la realitat no sol ser així, sobretot amb clients amb pressupostos reduïts, que pot ser que usin fotos preses en diferents moments o amb diferents càmeres. En aquests casos, has de pensar detingudament com pots coordinar totes les imatges entre si perquè semblin del mateix tipus. Pots afegir un filtre o efecte a totes les fotografies o donar-los una tonalitat similar. També pots posar-les en una forma determinada o usar un tipus de fotografies per als plànols grans i les altres per als petits.

Una altra cosa important en la qual cal pensar és com agrupar els elements. Si poses elements junts, semblarà que formen part d’un conjunt i que funcionen com una unitat, com un element de disseny.

3. Repetició

La repetició ajuda a mantenir aquest sentit d’unitat. Quan treballis en conceptes de disseny de portades en la fase d’esbós, pensa conscientment a crear elements que puguin utilitzar-se en tot el full.

Per exemple, pots crear una forma o un símbol per col·locar-ho dins d’un cercle delimitat, i després imaginar com usar el símbol o variacions d’aquest en el teu projecte. No té per què utilitzar-se amb tota la seva intensitat, sinó que es pot usar com a marca d’aigua o un efecte similar. Però també has de pensar més enllà: es podria usar aquest cercle delimitat per a vinyetes o per a la numeració de les pàgines? Podria una secció d’aquest cercle ser un element gràfic per als teus encapçalats? En lloc de crear una repetició fidel, variar les coses lleugerament pot afegir un aspecte més interessant.

4. Èmfasi

Quan treballis en un disseny, decideix quin és l’element més important. De vegades, pot ser una decisió difícil si el teu client considera que tot és important.

Imagina que estàs creant un pòster per a un espectacle de comèdia. Si l’humorista és famós, el seu nom podria destacar-se i usar-se com el centre d’atenció del pòster. No obstant això, si l’humorista no és conegut, en el seu lloc pots destacar el fet que es tracta d’un espectacle còmic, amb el nom de l’humorista com a element secundari.

L’objectiu d’emfatitzar aquests elements és que, una vegada que hagis captat l’atenció de la gent, qui estigui interessat en l’esdeveniment, el producte o la idea llegeixi més. Però el fonamental és aconseguir captar l’atenció primer.

Segur que has vist algun dels vídeos de broma en els quals diuen que cal «fer el logotip més gran». Aquests fan referència al client sense experiència que creu que l’única forma d’aconseguir que es vegi el seu nom o marca és fer que el logotip es vegi enorme a la pàgina. No obstant això, existeixen moltes maneres més interessants de destacar elements d’un disseny. A més de modificar l’escala, també pots posar textos en negreta, fer que el color d’un element sigui més fort o més brillant o afegir més espai al voltant.

5. Proporció

Després del principi de l’èmfasi, una vegada que hagis captat l’atenció amb el teu element clau, podràs modificar les grandàries i les proporcions d’altres elements per ordre d’importància. La proporció no es refereix solament a la grandària d’un element en si, sinó també el marge que ho envolta. També pots exagerar les proporcions de les coses per causar impressió. Imagina, per exemple, una foto enorme amb una il·lustració nana col·locada en un dels costats, però envoltada per un espai en blanc.

6. Contrast

El contrast no solament es crea mitjançant l’ús de l’èmfasi i la proporció, sinó també mitjançant l’ús de colors, fonts i estil. Si, per exemple, el teu disseny està compost per elements circulars, podries introduir un element més angular per afegir contrast i fer-ho més interessant.

Si coneixes la teoria dels colors, pots crear un element gràfic en un color i després usar un color en contrast complementari de la roda de colors per fer que l’element gràfic destaqui.

Quan triïs fonts, assegura’t de no escollir fonts amb un estil o pes molt semblat entre si, ja que pot acabar semblant un error en lloc d’una elecció conscient. Si tens experiència en el disseny, sabràs que una opció clàssica consisteix a combinar una font Serif amb una altra font Sans Serif i usar-les en el teu disseny. Però també pots experimentar amb altres combinacions, com a fonts d’estil manuscrit usades amb moderació en combinació amb tipografies Sans Serif.

7. Moviment

Una vegada que hagis decidit la jerarquia dels elements i quins són més importants, hauràs de decidir com dirigir la mirada de l’espectador sobre el disseny. Quan abans parlàvem de balanç i alineació, vaig esmentar l’avorrit que pot resultar un disseny centrat molt bàsic. Això es deu al fet que, simplement, la mirada es guia de manera molt metòdica d’esquerra a dreta. El que t’interessa és crear un disseny que vagi guiant la mirada, però d’una forma interessant. Podries incorporar línies o elements gràfics per unir els elements o guiar la mirada a la següent secció d’una manera més nova.

8. Espai en blanc

Amb un client amb menys experiència, pot ser tota una batalla ensenyar-li que menys és més, però és una batalla que mereix la pena guanyar. La majoria dels dissenyadors coneix el valor de l’espai en blanc en un disseny. Sovint, com més espai en blanc conté, més car o luxós sembla el producte o servei. També pot ajudar al fet que el text del disseny resulti més fàcil de llegir. Deixar espai en blanc al voltant de determinats elements pot ajudar a destacar-los. També pots experimentar usant el propi espai en blanc (espai negatiu) per crear una forma.

Així que la propera vegada que estiguis treballant en un projecte de disseny, pensa en els principis bàsics del disseny i en com poden ajudar-te a millorar el projecte que tinguis entre mans.

Deixa una resposta