Skip to main content

Com crear un logotip eficaç? Som conscients que no existeix cap fórmula màgica, cap manual ni gurú que et pugui ensenyar a crear un logo d’èxit. L’única forma per fer un bon treball és passant per totes les fases necessàries per pensar amb calma en el projecte.

Quines fases? Les que anem a repassar en aquest article, on veuràs, entre bambolines, la creació d’un logotip. Volem donar algunes idees útils als professionals i ajudar als qui no estiguin familiaritzats amb la creació de logotips i amb les eines de disseny gràfic. Al final de l’article, també trobaràs programes per crear logotips online i llibres que pots estudiar per ampliar coneixements sobre el disseny de logotips. Comencem ja, perquè, com hauràs vist, hi ha moltes coses per veure.

Com crear un logotip professional: les fases de treball

Entrem a l’estudi del dissenyador gràfic, ens asseiem darrere de la seva cadira i observem mentre obre les instruccions d’un client que li ha demanat un logotip per a la seva empresa.

Primera fase: el dissenyador gràfic llegeix atentament les instruccions del client amb els objectius del projecte

Després de la reunió amb el client, el següent és conèixer millor l’empresa, aprofundir en la seva identitat, els seus valors, els seus punts forts, els avantatges que ofereix i el seu públic objectiu. I no solament això: també és convenient conèixer els gustos del client, preguntant-li quins són els logotips que li agraden més o com imagina el seu, si hi ha colors o elements gràfics que li agradaria veure en ell. Òbviament, no has d’atenir-te a les seves indicacions si les consideres poc eficaces, tot es pot parlar.

Segona fase: el dissenyador gràfic es debana el cervell en la cadira buscant inspiració

Sens dubte, aquesta és la fase més difícil, perquè no existeix un sistema en si perquè et vinguin les idees, encara que sí que és cert que es pot facilitar el seu curs. Per exemple: comença a reflexionar sobre els valors i les paraules clau que distingeixen a l’empresa —no oblidis incloure això en les instruccions perquè és fonamental—. Escriu aquestes paraules i comença a pensar sobre elles, o ressalta els conceptes que apareixen més sovint en les instruccions i deixa que siguin ells els que t’il·luminin.

I encara pots fer més: mira al teu voltant. Fes un cop d’ull als logotips de la competència per fer-te una idea sobre la comunicació del sector en qüestió. Òbviament, el teu logo també pot ser totalment diferent, però conèixer el terreny en el qual treballaràs mai està de més. Per cert, fes-li un cop d’ull també a llocs web com a Logo of the day, LogoMoose o Logopond, ja que podrien servir-te per fer-te una idea de les últimes tendències.

Tercera fase: el dissenyador està inclinat sobre l’escriptori fent gargots en un paper

Encara que als no professionals els pugui semblar antiquat, dibuixar amb paper i llapis estimula el flux creatiu: cap eina de disseny gràfic t’ofereix la mateixa llibertat. Afegeix tot el que se t’ocorri, no et paris en el primer esbós i no descartis cap idea, perquè la fase creativa ha d’estar separada de la fase selectiva. No obstant això, si prefereixes saltar-te el pas del paper, pots dibuixar directament en la tableta.

Quarta fase: el dissenyador gràfic es queda pegat a la pantalla de l’ordinador

Una vegada que tens un esbós en paper del logotip, arriba el moment de digitalitzar-ho: aquí, els camins possibles poden ser diferents. Si es tracta d’un dibuix complex, escaneja-ho, repassa-ho amb la ploma gràfica i ajusta les simetries i les proporcions amb un programa de disseny gràfic. En canvi, si el disseny és senzill, dibuixa-ho directament al programa.

No saps quina eina fer servir? Hi ha vàries. Adobe Illustrator és probablement el millor programa per crear un logotip vectorial.

CorelDRAW és una altra eina, una mica més senzilla d’usar, que et permet obtenir imatges vectorials. Hi trobes funcions que simplifiquen i acceleren el treball, com la manera de simetria, que permet, amb un clic, crear una sèrie de dibuixos simètrics; o bé l’eina que afegeix ombres vectorials a imatges i textos.

Per qui parteixi de zero: els programes per generar logotips

No, no ens hem oblidat dels que estan començant i no estan familiaritzats amb els programes de disseny i volen delectar-se amb la creació d’un logo. Per tant: dissenyadors, aquesta segona part de l’article no és per a vosaltres!

Hi ha diversos generadors de logotips. El primer amb el qual t’aconsellem divertir-te és MarkMaker, que et permet crear logotips gratis online. Com funciona? Afegeix el nom de la teva empresa i, entre les opcions de logotip del programa, tria la que encaixi millor amb el que cerques. L’algoritme et mostrarà, a poc a poc, resultats cada vegada més coherents amb el que t’agrada i conformes amb el sector.

Entre els generadors de logotips una mica més professionals, també està Logaster. És fàcil d’usar: afegeix el nom de l’empresa, tria el tipus de negoci i el programa et proposarà diverses opcions de logotips entre els quals triar. Si fas clic en el logo, també pots modificar els detalls (color, text, font, icona, ombres, etc.). Una vegada trobat l’adequat, pots descarregar-ho en petites dimensions per observar-lo bé abans de comprar-lo.

Òbviament, cap eina podrà substituir mai el treball d’un dissenyador gràfic, així que usa-la per divertir-te o per entrenar el teu ull gràfic, però després puja’t les mànigues i aprèn a utilitzar les eines de disseny més professionals.

Deixa una resposta