Skip to main content

Nou en la gestió del teu propi negoci? Aquí tens alguns consells per ajudar-te a entaular bones relacions amb els teus clients des del primer dia.

Si mai has tractat directament amb clients i no ets eloqüent per naturalesa segurament t’estaràs preguntant per on començar. Però treballar amb clients no difereix molt de qualsevol altra relació comercial. Bàsicament, tant tu com els teus clients teniu metes i solament necessites planificar la millor manera de complir-les. Aquí tens cinc consells per ajudar-te a fer precisament això.

Redacta un contracte

Pot semblar una mica estricte, però posar un contracte pel mig és una bona manera d’entaular una relació i a més et deixarà amb la consciència tranquil·la. No necessita ser complicat o extens, i gairebé segur que no necessitaràs un advocat. Molts freelances trien un tipus de contracte informal, com un acta de compromís, on s’estableix qui ha acceptat fer què i quan.

Una declaració de treball és un altre tipus de contracte molt popular entre professionals creatius i dissenyadors, on es detalla com s’abordaran aspectes tals com a modificacions, pagaments i drets de propietat intel·lectual.

Si pots, redacta aquests documents amb antelació, utilitzant una versió com a plantilla que pots modificar repetidament per adaptar-la a nous treballs a mesura que sorgeixin. Si estàs promocionant la teva marca i disposes de Targetes de Visita o Paper de Carta, per exemple, inclou-los en el document per causar una impressió professional.

Mantén informat

Mantingues informats als teus clients amb comunicacions regulars. Probablement no necessitin un butlletí diari (tret que ho hagin sol·licitat), però és una bona idea mantenir-los informats una vegada per setmana, més o menys.

  • què estàs fent
  • què penses fer a continuació
  • qualsevol cosa que necessitis d’ells, com a comentaris o material de referència

Hi ha un parell de raons per a això. Una és que estalvies als teus clients l’esforç d’haver de posar-se en contacte amb tu i mantenir la relació en marxa. Una altra és que els incites al fet que et mantinguin informat sobre qualsevol canvi o pla que pugui afectar al teu treball. Fins i tot podria portar-los a pensar en tu per a projectes futurs perquè et tenen en ment.

Si necessita una mica dels teus clients o estàs esperant una resposta seva, envia’ls un email de seguiment amistós o simplement despenja el telèfon. Si estan ocupats i tenen moltes tasques entre mans això pot ser realment útil. No és necessari que els persegueixis amb excessiva freqüència, però una mica està bé.

Planifica calendaris de pagament

Un apartat on el treball freelance difereix dramàticament del treball assalariat és la freqüència de pagament. Després d’enviar una factura per un treball que ja has realitzat hauràs d’esperar al fet que es pagui. El temps que pot trigar varia d’un client a un altre.

Per a algunes empreses la norma és pagar factures en 30 dies i per altres 60. Algunes no tenen una política fixa.

És probable que els teus clients segueixin el mateix procés per a tots els seus proveïdors, ja siguin empreses grans o unipersonals. Per tant, és una bona idea preguntar sempre a un nou client quins són les seves condicions de pagament. Una vegada que les coneixes, podràs planificar amb antelació i assegurar-te que no et quedaràs sense efectiu.

No temes parlar de diners

Negociar preus, donar pressupostos i assegurar-te de rebre un pagament just pel treball que realitzes és una part fonamental quan treballes com a autònom. També pot ser un dels apartats més desafiadors per als autònoms que comencen, però es torna molt més fàcil una vegada hagis pres algunes decisions clau.

Una de les primeres coses que has de fer és establir les teves tarifes, ja sigui per hora o per dia. Si és possible, compara preus amb uns altres freelance en la teva indústria, o visita websites com Upwork, per donar-te una idea de les tarifes de molts professionals freelanceen una varietat de camps, o freelancer.com , on es dóna una idea del que les empreses estan disposades a pagar per treballs específics. Una vegada hagis decidit les teves tarifes, pots usar-les per fixar el preu del teu treball i negociar amb els teus clients.

També és una bona idea pensar si desitges treballar en un projecte o sobre la base de temps i materials.

En un projecte basat en costos cobraràs un import fix acordat des del principi. Aquesta és una bona manera per assegurar als clients que estan treballant dins del seu pressupost. Però ha d’anar acompanyat d’una declaració de treball clara per assegurar-te que no et demanaran que facis extres que no estan coberts pel teu cost original.
Temps i materials significa que realitzes un seguiment del treball que has completat i factures al client de manera regular fins que el projecte es completa. Aquest tipus de facturació és ideal per a projectes que canvien a mesura que avancen, o per a treballs amb un calendari impredictible. Requereix una mica d’administració extra perquè hauràs de fer un seguiment de les teves hores, però no et quedaràs sense efectiu si hi ha més treball de l’esperat.

Manten-te en contacte una vegada acabat el treball

Tot ha anat bé, el projecte està complet i el teu client està content amb el que has fet. Si has fet un bon treball és possible que vulgui contractar-te de nou. Però el més probable és que passi pàgina ràpidament i no sempre et recordarà tret que facis l’esforç de mantenir el contacte.

Mantingues la comunicació subtil i discreta, enviant una salutació cada dos mesos per mantenir el contacte. Si has trobat una notícia d’interès o un enllaç per compartir amb ells, pots fer que això el tema del teu missatge i concloure amb un recordatori que estàs aquí i disponible per treballar de nou.

També pots usar el correu tradicional per mantenir-te en contacte. Per què no enviar-los algunes Postals o Flyers per exposar el teu últim treball o una mostra de producte embolicada i segellada amb un Adhesiu?

Deixa una resposta